Osnovna procedura PDF Štampaj E-pošta
Plastična, odnosno estetska operacija nosa (Rinoplastika) je jedna od operacija u plastičnoj hirurgiji. Rinoplastikom se može promeniti veličina nosa, promeniti širina i tip koštanog dela nosa, promeniti vrh nosa i nozdrva ili promeniti ugao između nosa i gornje usne, a takođe se može otkloniti i problem disanja.        
Osim u hitnim traumatskim stanjima operacija nosa se radi posle 18. godine odnosno nakon završetka rasta.
 Pre intervencije pacijent dobija specifične informacije o tome kako se pripremiti za operaciju, uključujući uputstvo za jelo, piće, pušenje, uzimanje lekova i vitamina, pranja lica.
Rinoplastika se može raditi u lokalnoj i opštoj anesteziji, a to zavisi od obimnosti hirurške intervencije. Nakon završene intervencije, pacijent nema bolova ali može imati osećaj pritiska i naduvenosti nosa i lica. Pacijentu je najveća smetnja onemogućeno disanje na nos do skidanja tampona za 3-4 dana. Najbolje je prvih nekoliko dana provesti u postelji sa visokim uzglavljem. Hladne komprese preko očiju sprečavaju stvaranje većih otoka na očnim kapcima.
Tamponi i flaster odnosno gips imobilizacija se uklanjaju nakon 5-7 dana.
Većina pacijenata je na nogama posle dva dana, a sposobna da se vrati na posao posle nedelju dana od intervencije.
Fizičke aktivnosti (jogging, plivanje, voznja bicikla, aerobik, seksualni odnosi i sve aktivnosti koje utiču na krvni pritisak) se izbegavaju dve – tri nedelje.
Operacija se može izvršiti u bilo kom periodu godine.
Poželjno je da pacijent dođe na konsultativni pregled i u vrlo kratkom roku operacija se može zakazati i izvršiti.
Najbolje je da se pacijent javi natelefone: 069 047 393,  031 342 659.
 
< Prethodno
Tvoj Web Sajt